Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

17 Ιουλ 2010

ΕΚΟΥΑΔΟΡ: Προανάκριση εναντίον ιθαγενικών οργανώσεων για «τρομοκρατία»


Το Σάββατο 26 Ιουνίου, μόλις ένα χρόνο και 8 μήνες μετά που τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα του Μοντεκρίστι, που ανακήρυξε το Εκουαδόρ Κράτος Πολυεθνικό με δικαιώματα και δικαιοσύνη, η εισαγγελία της επαρχία Ιμπαδούρα ξεκίνησε την προανάκριση υπ’ αριθμόν 360-2010 «εναντίον Οργανώσεων Ιθαγενών» σύμφωνα με την ειδοποίηση που στάλθηκε στην CONAIE στις 29 Ιουνίου 2010.
Η προανάκριση βασίζεται σε ένα αστυνομικό κομμάτι σύμφωνα με το οποίο στις 25 Ιουνίου, «μια ομάδα πολιτών ιθαγενικής ράτσας» έσπασε έναν αστυνομικό κλοιό έξω από την τοποθεσία όπου διεξαγόταν η σύνοδος των προέδρων της ALBA «φωνάζοντας συνθήματα που απειλούν την ασφάλεια της δημόσιας τάξης» και ότι κατά τη διάρκεια της πάλης, υποτίθεται ότι «αφαιρέθηκαν οι χειροπέδες» από έναν αστυνομικό. Μια τόσο φτωχή θεμελίωση οδηγεί την εισαγγελέα να θεωρήσει ότι τα γεγονότα που προαναφέρθηκαν συνιστούν έγκλημα ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Τρομάζει η ελαφρότητα με την οποία το Υπουργείο ενεργεί σε αυτήν την περίπτωση. Και μόνο η έναρξη προανάκρισης για τρομοκρατία εναντίον ιθαγενικών οργανώσεων συνιστά μια προσβολή, που δεν στερείται προκαταλήψεων. Η αναφορά σε «πολίτες ιθαγενικής ράτσας» μοιάζει να είναι στοιχείο υποψίας. Η προφανής πρόθεση είναι να διατηρήσει μια δαμόκλειο σπάθη πάνω από τους ηγέτες των ιθαγενών όσο διαρκεί η έρευνα για ένα έγκλημα πολύ μεγάλης βαρύτητας, που τιμωρείται με κάθειρξη τεσσάρων ως οκτώ ετών και που κατά την διεξαγωγή της, σε περίπτωση που διαταχθεί η προφυλάκιση, δεν επιδέχεται εγγύηση.
Μοιάζει παράδοξο ότι τα γεγονότα που προκάλεσαν την προανάκριση έχουν να κάνουν με την συνάντηση των Λατινοαμερικανών προέδρων στο Οταβάλο, πόλη με μεγάλη παράδοση Κέτσουα, για να μιλήσουμε για πολυεθνικότητα και ιθαγενικά δικαιώματα. Η CONAIE, εθνική οργάνωση ιθαγενών του Εκουαδόρ, που αποκλείστηκε από αυτήν την συνάντηση, διάλεξε εκείνο το μέρος, εκείνη την ημέρα για να εγκαθιδρύσει το Πολυεθνικό Κοινοβούλιό της ως μια θεμιτή έκκληση για να δοθεί προσοχή στο ότι χωρίς ιθαγενικές εθνότητες δεν υπάρχει πολυεθνικότητα. Πριν από την εκδήλωση της εγκαθίδρυσης, μια ειρηνική και χαρούμενη πορεία 3.000 ατόμων διέτρεξε κάποιους δρόμους του Οταβάλο εν μέσω παραδοσιακών τραγουδιών και χορών του Inty Raymi που γιορτάζεται αυτές τις μέρες και προσέγγισε την λεωφόρο όπου βρισκόταν το σημείο συνάντησης των Προέδρων για να παραδώσει μια επιστολή στον Έβο Μοράλες, των ιθαγενή αδερφό τους.
Η ειρωνεία της Ιστορίας τα έφερε έτσι ώστε ενώ ο πρώτος ιθαγενής Πρόεδρος της Αμερικής συναντιόταν με τους συναδέλφους του μιγάδες Προέδρους, για να μιλήσουν για ιθαγενείς, τρεις χιλιάδες ιθαγενείς του Εκουαδόρ, εμποδίζονταν να πλησιάσουν στον τόπο της συνδιάσκεψης, από δεκάδες έφιππους αστυνομικούς. Εκ νέου, όπως πριν από 500 χρόνια, τα ευγενή πόδια των αλόγων σηκώνονταν για να συντρίψουν τη φωνή των αρχαίων λαών στην ίδια τους την επικράτεια. Αλλά αυτή τη φορά το έγκλημα δεν το υπέστησαν. Η αρχαία σοφία των Αμαζόνιων εκφραζόμενη συμβολικά στον βόα που έφερε ένας ουβισίν (ιθαγενής γιατρός) έκανε τα άλογα να τρομάξουν και οι ιθαγενείς έφτασαν μέχρι την εξωτερική πόρτα του περίβολου για να ζητήσουν, μέσω των αρχηγών της αστυνομίας, να βγει ο Έβο Μοράλες να παραλάβει την επιστολή. Μήπως είναι ο βόας τρομοκράτης;
Τρεις φορές βγήκε ο πρέσβης της Βολιβίας για να συνομιλήσει ειρηνικά με τους ιθαγενείς και να τους ζητήσει να περιμένουν μέχρι το τέλος της εκδήλωσης. Μετά από δυο ώρες αναμονής οι ιθαγενείς αποσύρθηκαν ειρηνικά.
Παρόλα αυτά, η παρουσία της CONAIE έξω από την συνδιάσκεψη των Προέδρων, έκανε φανερή στην κοινή γνώμη της χώρας αλλά και τη διεθνή ότι οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τις εθνότητες και τους λαούς του Εκουαδόρ είναι αποκλεισμένες από τον καθορισμό των δημόσιων πολιτικών που τους αφορούν.
Η πολιτική απάντηση από την εξουσία μεταμφιέζεται σε μια δικαστική ενέργεια. Μια προανάκριση χωρίς καμιά βάση που θέλει να εκφοβίσει και να παραλύσει τις οργανώσεις και τους ηγέτες τους.
Αντίθετα η απάντηση που αποφάσισε να δώσει η CONAIE υπήρξε αποστομωτική. Ο Μαρλόν Σάντι, πρόεδρος της CONAIE, μακράν από το να τρομοκρατηθεί, παρουσιάστηκε στην εισαγγελέα για να μάθει τις κατηγορίες και να δώσει τη δική του εκδοχή. Η υπεράσπισή του θα είναι δίκαια και θα θεμελιώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στο Σύνταγμα και στα διεθνή όργανα. Από πολιτικής πλευράς, αυτή η προανάκριση θα είναι η ευκαιρία για την CONAIE να αποδείξει ότι ο ειρηνικός της αγώνας για να εφαρμοστεί στην πράξη το Πολυεθνικό Κράτος δεν σταματά με απειλές.

Πηγή: άρθρο στο Rebelión του Mario Melo, δικηγόρου, καθηγητή πανεπιστημίου


Ανακοίνωση της CONAIE και της ECUARUNARI

Η «επανάσταση των πολιτών» διώκει ιθαγενείς και κοινωνικούς ηγέτες της χώρας

Η ECUARUNARI και η CONAIE συνοδευόμενες από ηγέτες και απεσταλμένους από όλες τις επαρχίες της χώρας, μπροστά στην κλήση για παρουσίαση του συντρόφου Ντελφίν Τενεσάκα, προέδρου της ECUARUNARI, από την Εισαγγελία της Ιμπαδούρα Οταβάλο δηλώνουμε τα παρακάτω:
1) η μήνυση εναντίον των ηγετών της CONAIE-ECUARUNARI που στηρίζεται σε μια «αστυνομική αναφορά» όπου η μόνη συγκεκριμένη κατηγορία είναι η απώλεια χειροπεδών, και την οποία η Εισαγγελία κατηγορεί χωρίς κανένα άλλο λόγο ή δικαίωμα για έγκλημα «τρομοκρατίας», στερείται απολύτως και τελείως της οποιασδήποτε νομικής θεμελίωσης και στήριξης.
2) Η μήνυση μην έχοντας καμιά νομική στήριξη, δείχνει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια πολιτική δίωξη του ιθαγενικού κινήματος γενικά και των ηγετών συγκεκριμένα, για τον απλό λόγο της διαφωνίας με τις πολιτικές της κυβέρνησης.
3) Στη χώρα έχει καταγραφεί ότι η CONAIE-ECUARUNARI πάντα έχει υποστηρίξει τις δράσεις και τις προτάσεις της, προσανατολισμένες στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, της Φύσης, των δικαιωμάτων των λαών, όπως έγινε φανερό κατά τη διαδικασία του Νομοσχεδίου για τα Ύδατα, τα Ορυκτά και άλλες προτάσεις.
4) Όλες τις προτάσεις και τις δράσεις μας τις κάνουμε με την υπόθεση ότι ζούμε σε μια δημοκρατία και ένα Πολυεθνικό Κράτος, όπου όλοι οι πολίτες του Εκουαδόρ, ιθαγενείς και μη, έχουμε το Δικαίωμα να εκφράζουμε ελεύθερα τις ιδέες μας. Επιπλέον το Σύνταγμα αναγνωρίζει «το δικαίωμα στην αντίσταση» λόγω διαφωνίας ή απειλής των δικαιωμάτων τους (άρθρο 98). Οπότε είναι γελοίο και απαράδεκτο να ποινικοποιούνται ηγέτες και κοινωνικοί αγωνιστές για τον απλό λόγο ότι σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο από τους νέους εκ περιτροπής κυβερνώντες.
5) Οι διώξεις εναντίον των ηγετών δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να καθιστούν φανερό το χαμηλό επίπεδο του πνεύματος των κυβερνώντων και μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία και την ειρήνη των γυναικών και ανδρών του Εκουαδόρ.

Οταβάλο, 5 Ιουλίου 2010

Συμβούλιο διακυβέρνησης της ECUARUNARI
Συμβούλιο διακυβέρνησης της CONAIE