Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

27 Ιουλ 2010

Αφγανιστάν: Εκατοντάδες θάνατοι ιδιωτικών φρουρών περνούν απαρατήρητοι


Μια από τις λιγότερο γνωστές πλευρές της κλιμάκωσης του πολέμου στο Αφγανιστάν επί Ομπάμα, είναι ότι ένοπλοι μισθοφόροι ιδιωτικής ασφάλειας σκοτώνονται κατά εκατοντάδες, σε ρυθμό πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτόν των στρατιωτών των ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη του Κογκρέσου που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Ομπάμα αύξησε δραστικά την στήριξη του στρατού σε ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας, επανδρωμένες στην συντριπτική τους πλειονότητα από Αφγανούς, στους οποίους δίνεται η επικίνδυνη δουλειά να φρουρούν κονβόι βοήθειας ή και στρατιωτικά, αποκάλυψε η μελέτη της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου.
Σε μια περίοδο 10 μηνών μεταξύ του Ιουνίου 2009 και Απριλίου 2010, 260 ιδιωτικοί φρουροί που δούλευαν για το Υπουργείο Άμυνας σκοτώθηκαν, ενώ την ίδια περίοδο σκοτώθηκαν 324 στρατιώτες των ΗΠΑ. Αναλύοντας τους αριθμούς η έρευνα έδειξε ότι οι ιδιωτικοί φρουροί «που δουλεύουν για το Υπουργείο Άμυνας στο Αφγανιστάν είναι 4,5 φορές πιο πιθανό να σκοτωθούν απ’ ότι οι ένστολοι.
Αντίθετα με την περίπτωση όπου ένας στρατιώτης σκοτώνεται και ο στρατός βγάζει άμεσα ένα δελτίο τύπου περιγράφοντας τις συνθήκες του θανάτου, οι θάνατοι των ιδιωτικών φρουρών περνούν σχεδόν χωρίς να αναφέρονται από το Πεντάγωνο και κατ’ επέκταση από τα ΜΜΕ. Ως αποτέλεσμα αυτού, τόσο το επίπεδο της βίας όσο και ο αριθμός των ατόμων που σκοτώνονται ως μέρος της εκστρατείας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σε μεγάλο βαθμό δεν καλύπτονται δημοσιογραφικά.
Λεπτομέρειες για το πώς σκοτώνονται οι ιδιωτικοί φρουροί είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκαλυφθούν, πέρα από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά φρούρηση κονβόι.
Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι δεν καταγράφει τα ονόματα ή ακόμα και τις εθνικότητες των σκοτωμένων φρουρών, παρόλο που ένας αξιωματούχος του υπουργείου πρόσφατα κατάθεσε στο Κογκρέσο ότι οι ιδιωτικοί φρουροί που προσλαμβάνει ο στρατός είναι στο 90% Αφγανοί.
«Έχουμε ένα πολύ… σύστημα καταγραφής στρατιωτών και αμάχων που σκοτώνονται, δημοσιοποιείται κάθε ένα όνομα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Υποστράτηγος Ελίζαμπεθ Ρόμπινς. «Αλλά για τους ιδιωτικούς φρουρούς, εξαρτάται από τις εταιρίες τους».
Ο Άντονι Κόρντεσμαν, στρατιωτικός αναλυτής από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, λέει πως οι Αφγανοί φρουροί ιδιωτικής ασφάλειας που φυλούν κονβόι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι γιατί συχνά δεν έχουν τεθωρακισμένα οχήματα ή ελικόπτερα σαν τους βορειοαμερικανούς στρατιώτες. «Απώλειες μπορούν να υπάρξουν είτε εξαιτίας επιθέσεων των Ταλιμπάν, είτε λόγω διαμάχης μεταξύ των φρουρών, είτε επειδή δεν «λαδώθηκε» ο τοπικός πολέμαρχος και θέλησε να το υπενθυμίσει».
Αυτοί οι αριθμοί απωλειών είναι πιθανόν να συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς ο στρατός νοικιάζει όλο και περισσότερους ιδιωτικούς φρουρούς. Όταν ο Ομπάμα τον περασμένο Νοέμβριο δήλωσε ότι θα έστελνε 30.000 ακόμα στρατιώτες στο Αφγανιστάν, σε σύνολο 100.000, ο αριθμός των ιδιωτικών φρουρών ήδη διογκωνόταν. Τον Μάρτιο του 2009, περίπου την εποχή που αναλάμβανε ο Ομπάμα, υπήρχαν κάπου 4.000 ιδιωτικοί φρουροί που δούλευαν για το Υπουργείο Άμυνας στο Αφγανιστάν. Ένα χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 2010 υπήρχαν πάνω από 16.000, σύμφωνα με την μελέτη του Κογκρέσου.
Παρακάτω γράφημα από τη μελέτη:


Πηγή: άρθρο του Justin Elliott στο www.salon.com