Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

19 Ιουλ 2010

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ποινή φυλάκισης ενός χρόνου σε αντιρρησία συνείδησης


Στις 30 Ιουνίου, ο θρησκευτικός αντιρρησίας συνείδησης Αρμέν Μιρζογιάν καταδικάστηκε από δικαστήριο του Ναγκόρνο Καραμπάχ σε ένα χρόνο φυλάκιση επειδή αρνήθηκε να εκτελέσει στρατιωτικά καθήκοντα. Ως βαπτιστής, ο 20χρονος Μιρζογιάν αρνείται να ορκιστεί τον στρατιωτικό όρκο ή να πάρει όπλα, αλλά θα δεχόταν να υπηρετήσει άοπλη θητεία εντός στρατού.
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι μια de facto, αλλά μη αναγνωρισμένη διεθνώς οντότητα, στο νότιο Καύκασο, που τυπικά ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, αν και πρόσκειται στην Αρμενία. Εκτιμάται ότι έχει κάπου 140.000 κατοίκους.
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία 2 χρόνων και δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης. Στο παρελθόν έχουν φυλακιστεί αντιρρησίες συνείδησης όπως ο Χριστιανός Μάρτυρας του Ιεχωβά Areg Hovhanesyan που αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 2009 αφού εξέτισε ποινή 4 χρόνων. Και ο αδελφός του Αρμέν Μιρζογιάν, ο Γκατζίκ, είχε δια της βίας οδηγηθεί σε στρατιωτική μονάδα το Δεκέμβριο του 2004 και είχε ξυλοκοπηθεί όταν αρνήθηκε να ορκιστεί και να πάρει όπλα. Δικάστηκε από τον ίδιο δικαστή, στο ίδιο δικαστήριο και με τις ίδιες κατηγορίες. Αφέθηκε «ελεύθερος» το 2006 και μεταφέρθηκε σε στρατιωτική μονάδα όπου μπόρεσε να υπηρετήσει χωρίς να ορκιστεί και να πάρει όπλα. Απολύθηκε το Γενάρη του 2008.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι θρησκευτικές διώξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση ενός νόμου το 2009, που απαιτεί από τις θρησκευτικές κοινότητες να καταγραφούν και απαγορεύει θρησκευτικές δραστηριότητες μη καταγεγραμμένων εκκλησιών. Στους Μάρτυρες του Ιεχωβά και σε κάποιους Ευαγγελιστές δεν έχει δοθεί άδεια, ενώ οι Βαπτιστές έχουν από θέση αρχής αρνηθεί να κάνουν αίτηση. Το αποτέλεσμα είναι επιδρομές, κατασχέσεις θρησκευτικών βιβλίων και συλλήψεις.

Μπορείτε να στείλετε επιστολές διαμαρτυρίας για τον φυλακισμένο Αρμέν Μιρζογιάν στον υπουργό εξωτερικών στην παρακάτω διεύθυνση:
Georgy M. Petrossyan
Minister of Foreign Affairs
NKR
Stepanakert
Azatamartikneri 28
Tel: (+374 47) 9 44087
Fax: (+374 47) 9 71551

Πηγές: Forum 18, WRI [1 , 2]