Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

25 Ιουλ 2010

ΤΟΥΡΚΙΑ: Σταματούν οι διώξεις ανηλίκων με τον αντιτρομοκρατικό


Με τροποποίηση της νομοθεσίας που ενέκρινε το τουρκικό κοινοβούλιο την Πέμπτη, σταματούν οι διώξεις ανηλίκων με τους αντιτρομοκρατικούς νόμους, όπως γινόταν μέχρι τώρα, κυρίως για παιδιά από το Κουρδιστάν που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις.
Όσα παιδιά είχαν ήδη καταδικαστεί με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, θα δουν τις ποινές τους να ακυρώνονται. Εκατοντάδες αναμένεται να αφεθούν ελεύθερα. Χιλιάδες παιδιά στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, κάποια έως και 12 ετών, έχουν διωχθεί με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, μόνο και μόνο εξαιτίας τις υποτιθέμενης συμμετοχής τους σε διαδηλώσεις που η κυβέρνηση θεωρεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία.
Ο νέος νόμος θα σταματήσει επίσης τις διώξεις παιδιών άνω των 15 ετών από τα ειδικά δικαστήρια ενηλίκων για βαριές ποινές (δικαστήρια αρμόδια για υποθέσεις που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και την ασφάλεια του κράτους). Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, ανήλικοι που καταδικάζονται για συμμετοχή σε διαδηλώσεις που διεξάγονται χωρίς άδεια θα εντάσσονται σε προγράμματα αποκατάστασης αντί να φυλακίζονται. Όμως ο νέος νόμος δεν αποτρέπει τις δίκες ενηλίκων με την εξαιρετικά αόριστη αντιτρομοκρατική νομοθεσία που επιτρέπει άδικες δίκες.