Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

17 Ιουλ 2010

Κι άλλοι νεκροί Βορειοαμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν


Δύο Βορειοαμερικανοί άνδρες των στρατευμάτων κατοχής σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στο νότιο  Αφγανιστάν όπου χιλιάδες άλλοι έχουν αναπτυχθεί για να ξαναπάρουν τον έλεγχο των προπυργίων της αντίστασης. Οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν οι δύο Βορειοαμερικανοί στρατιώτες παραμένουν αδιευκρίνιστες αφού το ΝΑΤΟ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.
Παράλληλα στο νότο, στην επαρχία Κανταχάρ, άγνωστοι ένοπλοι απήγαγαν πέντε υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας (δύο γιατρούς, ένα φαρμακοποιό, μια νοσοκόμα και τον οδηγό τους).
Στη γειτονική επαρχία Ουρουζγκάν, την Τρίτη, αντάρτες σε αυτοσχέδιο τσεκπόιντ έβγαλαν από το αμάξι του έναν τοπικό αξιωματούχο και τον εκτέλεσαν, σύμφωνα με τον Γκουλάμπ Χαν, υπαρχηγό της αστυνομίας της επαρχίας. Ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι ο Σάλεχ Μοχάμαντ ήταν στη λίστα Αφγανών αξιωματούχων την οποία είχε στείλει ο Μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ, ηγέτης της μεγαλύτερης παράταξης Ταλιμπαν, στους οπαδούς του προς εκτέλεση.
Επίσης στο Ουρουζγκάν, η αστυνομία δήλωσε ότι σκότωσε έναν τοπικό διοικητή των Ταλιμπάν, των Μουλά Νταούντ, σε μάχη. Μια συνήθης αστυνομική περίπολος ανακάλυψε τους αντάρτες σε χωριό στο διαμέρισμα Ταρίν Κότ, δήλωσε ο Χαν. Πέντε αντάρτες συμπεριλαμβανομένου του διοικητή και ενός κατασκευαστή βομβών σκοτώθηκαν στη μάχη, που έληξε χωρίς απώλειες για την αστυνομία. Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, για να σχολιάσει τα γεγονότα.
Οι βομβιστικές επιθέσεις, οι μάχες, οι εκτελέσεις και οι απαγωγές έχουν εκτιναχθεί φέτος.
Τις τελευταίες μέρες σειρά επιθέσεων έχει κοστίσει τις ζωές σε 12 Βορειομερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες των δυνάμεων κατοχής. 8 σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες στο νότιο Αφγανιστάν, όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου την Τετάρτη. Στην πιο σοβαρή από τις επιθέσεις, Αφγανοί αντάρτες επιτέθηκαν στα αρχηγεία της Αφγανικής Εθνικής Πολιτικής Αστυνομίας Τάξης (ANCOP), στη Κανταχάρ, την Τρίτη, σκοτώνοντας 3 Βορειοαμερικανούς στρατιώτες, έναν Αφγανό αστυνομικό και 5 Αφγανούς υπαλλήλους, 3 εκ των οποίων ήταν μεταφραστές και δύο σεκιουριτάδες. Η επίθεση ξεκίνησε με έναν καμικάζι αυτοκτονίας να οδηγεί αυτοκίνητο στην πύλη των εγκαταστάσεων. Άλλοι αντάρτες συνέχισαν την επίθεση, εκτοξεύοντας RPG και πυροβολώντας.
Την Τετάρτη μια βόμβα σε δρόμο σκότωσε άλλους 4 Βορειοαμερικανούς στρατιώτες ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε σε μάχη, επίσης στον νότο.
Οι Βρετανικές δυνάμεις επίσης υπέστησαν σοβαρές απώλειες στην επαρχία Χελμάντ. Ενώ ένας Βρετανός πεζοναύτης πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια πεζής περιπολίας, άλλοι τρεις σκοτώθηκαν σε επίθεση εντός της βάσης Ναχρ ι Σαράτζ από Αφγανό που περνούσε εκπαίδευση ως μέλος του Αφγανικού Εθνικού Στρατού! Ο Αφγανός στρατιώτης φέρεται να σκότωσε έναν Βρετανό στρατιώτη ενώ κοιμόταν και μετά εκτόξευσε ρουκέτα RPG στο διοικητήριο σκοτώνοντας έναν διοικητή και άλλον έναν Βρετανό αξιωματικό. Ο Αφγανός στρατιώτης διέφυγε και σύμφωνα με τους Ταλιμπάν γύρισε σώος στους συμπολεμιστές του.
Οι επιθέσεις αυτές υπογραμμίζουν την κρίση της αμερικανοκίνητης κατοχής και ιδιαίτερα ενός κεντρικού παράγοντα της λεγόμενης «στρατηγικής της εξόδου» που είναι η εκπαίδευση Αφγανικών δυνάμεων που με την υποστήριξη ειδικών Βορειοαμερικανικών και Βρετανικών δυνάμεων θα αναλάβουν τα καθήκοντα που τώρα εκτελούν 100.000 Βορειοαμερικανοί και άλλοι 40.000 ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες (10.000 εκ των οποίων Βρετανοί).
Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις τον Ιούλιο, μπορεί να ξεπεραστεί το ρεκόρ απωλειών κατοχικών δυνάμεων, που είναι του Ιουνίου με 103 νεκρούς.


Πηγή: Uruknet.info από AP και WSWS