Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

16 Ιουλ 2010

Η Γερουσία της Αργεντινής ψηφίζει υπέρ του γάμου ομοφυλοφίλων


Μετά από 15 ώρες συνεδρίαση, μετά από 3 μήνες συζήτηση σε επιτροπή, μετά από πολύχρονη καμπάνια του LGBT κινήματος στην Αργεντινή, η Γερουσία ψήφισε στις 4 το πρωί επί της αρχής το σχέδιο νόμου που δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια του ιδίου φύλου να παντρευτούν υπό τις ίδιες συνθήκες με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. 33 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ, 27 κατά και καταγράφηκαν και 3 αποχές.
Η Αργεντινή γίνεται έτσι η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που νομιμοποιεί τους γάμους ζευγαριών του ιδίου φύλου. Η νομοθεσία είχε ήδη ψηφιστεί από το άλλο σώμα, αυτό της βουλής τον Μάιο. Τώρα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την πρόεδρο Κριστίνα Κίρτσνερ.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αξιωματούχοι της Καθολικής Εκκλησίας σε όλη τη Αργεντινή, όπου το 90% είναι καθολικοί, διάβαζαν μήνυμα του Αρχιεπισκόπου του Μπουένος Άιρες, Χόρχε Μπεργκογκλίο που αντιτίθετο στο νομοσχέδιο.
Ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου είναι νόμιμος στην Πόλη του Μεξικού, ενώ σύμφωνα συμβίωσης είναι νόμιμα στο Μεξικό, την Ουρουγουάη και κάποιες πολιτείες της Βραζιλίας.
Τον περασμένο Δεκέμβρη, ένα ζευγάρι ατόμων του ίδιου φύλου κατάφερε να ανταλλάξει όρκους πίστης στην επαρχία της Γης του Πυρός στην νότια Αργεντινή.
Ο Άλεξ Φρέιρε και ο Χοσέ Μαρία ντι Μπέγιο παντρεύτηκαν εκεί, αφού ένας δικαστής είχε αποτρέψει το γάμο στο Μπουένος Άιρες.
Προς το παρόν έχουν γίνει 9 τέτοιοι γάμοι στην Αργεντινή. Κάθε περίπτωση εξαρτήθηκε από ατομικές ερμηνείες του υπάρχοντος νόμου από δικαστές και επαρχιακές αρχές.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας ο νέος νόμος ανοίγει το δρόμο στο να μπορέσουν τα ζευγάρια ίδιου φύλου να προβούν και σε υιοθεσίες.

Πηγές: Διεθνής Αμνηστία, Pagina12