Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

16 Ιουλ 2010

Κινητοποιήσεις στην Δυτική Παπούα


Καθώς οι διαμαρτυρίες συνεχίζουν να εξαπλώνονται στο ανατολικό μισό του νησιού της Νέας Γουινέας, όπου ιθαγενικά δικαιώματα στη γη έχουν ανασταλεί, μια άνευ προηγουμένου μαζική κινητοποίηση έχει ξεκινήσει στην δύση, στο κατεχόμενο από την Ινδονησία κράτος της Δυτικής Παπούα.
Σύμφωνα με τελευταίες ανταποκρίσεις, έως και 20.000 Παπούα συγκεντρώθηκαν στην Jayapura για να ζητήσουν από την Ινδονησία και τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει στην Δυτική Παπούα το νόμιμο δικαίωμά της στην αυτοδιάθεση.
Η κυβέρνηση της Ινδονησίας πιάστηκε τελείως απροετοίμαστη, παρόλα αυτά έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση, ιδιαίτερα με δεδομένη τη μακρά ιστορία καταστολής εναντίον του οποιουδήποτε μιλάει υπέρ της ανεξαρτησίας ή τολμά να σηκώσει τη σημαία του πρωινού άστρου.
Ο Jacques Friedman ανεξάρτητος ρεπόρτερ που μόλις επέστρεψε από τη Δυτική Παπού, έχει ετοιμάσει μια επισκόπηση των τελευταίων νέων της γενικής απεργίας.

Χιλιάδες διαδηλώνουν στη Δυτική Παπούα: απορρίπτουν την ειδική αυτονομία, απαιτούν δημοψήφισμα για ανεξαρτησία

Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων έχουν μεταδώσει ειδήσεις για μαζική διαδήλωση στην Jayapura, πρωτεύουσα της επαρχίας Παπούα, της Ινδονησίας. Χιλιάδες λαού συμμετείχαν σε μια μακρά πορεία, περπατώντας 17 χλμ. από το MRP (Majelis Rakyat Papua – Συνέλευση των Λαών Παπούα) έως το DPRP (Dewan Perwakilan Rakyat Papua – Βουλή της Επαρχίας Παπούα), απορρίπτοντας την ειδική αυτονομία που αποδόθηκε από την Ινδονησία το 2001 και ζητώντας δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Δυτικής Παπούα και έναν διάλογο με διεθνή διαμεσολάβηση με την [κυβέρνηση της] Τζακάρτα. Καθώς διαδηλωτές συνέρρεαν στην πορεία από διάφορα σημεία της πόλης, το πλήθος – που ΜΜΕ το ήθελαν να είναι μόνο λίγες χιλιάδες – έφτασε σχεδόν τις είκοσι. Κατέλαβαν τους χώρους γύρω από την επαρχιακή βουλή υπό το άγρυπνο βλέμμα της αστυνομίας και των μονάδων του στρατού.
Σύμφωνα με μηνύματα των διοργανωτών, η αστυνομία συνέλαβε το μέλος της KNPB (Kominte Nasional Papua Barat – Εθνικής Επιτροπής Δυτικής Παπούα) Ντέιβιντ Φρανς Χάμπο στις 9 π.μ. στην Jayapura. Έβγαζε λόγο ζητώντας από τον κόσμο να συμμετάσχει στην πορεία. Κρατείται στα αρχηγεία της Polda Papua (περιφερειακή αστυνομία της Παπούα). Η αστυνομία επίσης απέτρεψε ομάδες ανθρώπων από την διπλανή περιφέρεια Keerom να συμμετάσχουν στη διαδήλωση της Jayapura.
Η Jakarta Globe μετέδωσε για τη διαδήλωση καθώς και τις δηλώσεις ενός από τους οργανωτές της:
«Η ειδική αυτονομία απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα των ιθαγενών Παπούα» δήλωσε ο ηγέτης των διαδηλωτών Μάρκους Χαλούκ. «Θέλουμε να απαιτήσουμε από την περιφερειακή βουλή της Παπούα να πραγματοποιήσει μια ολομέλεια για να κηρύξει την ειδική αυτονομία αποτυχημένη και να την επιστρέψει στην κεντρική κυβέρνηση».
Το ρεπορτάζ λέει ότι η περιφερειακή βουλή της Παπούα ακύρωσε μια ειδική συνεδρίαση που θα γινόταν για να επεξεργαστεί τα αιτήματα των διαδηλωτών. Επίσης αναφέρει ότι η αστυνομία συνέλαβε έναν Γάλλο δημοσιογράφο επειδή μετέδιδε για την διαδήλωση ενώ είχε τουριστική βίζα.
ΜΜΕ της κοινότητας των Παπούα μετέδωσε ότι οι περιφερειακοί βουλευτές Παπούα διχάστηκαν για το πώς έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη διαδήλωση και τα αιτήματά της. Βουλευτές που υποστηρίζουν την υποστηριζόμενη από το MRP διακήρυξη και τις μαζικές κινητοποιήσεις που την στηρίζουν, δήλωσαν ότι υπάρχει μερίδα βουλευτών που αντιτίθενται στο κίνημα και που δεν ήταν παρόντες στη βουλή για την προγραμματισμένη ειδική συνεδρίαση. Μια ομάδα βουλευτών συναντήθηκε με οργανωτές της διαδήλωσης από το FORDEM (Forum Demokrasi Rakyat Papua Bersatu – Φόρουμ Δημοκρατίας του Λαού των Παπούα) και δήλωσαν ότι θα πρέπει να αφήσουν τους διαδηλωτές να περάσουν τη νύχτα στα πέριξ του κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με μηνύματα των οργανωτών, πλήρως εξοπλισμένοι Ινδονήσιοι αστυνομικοί προχώρησαν προς το μέρος των διαδηλωτών κατά τις 6 μ.μ. έπειτα από τη λήξη του τελεσίγραφου για τη διάλυση της συγκέντρωσης. Η κατάσταση κλιμακώθηκε σε ένα αδιέξοδο με ένταση, και τότε οι οργανωτές επεδίωξαν διαπραγματεύσεις με την αστυνομία. Έγινε μια συνάντηση για αρκετές ώρες, που κατέληξε σε μια συμφωνία με την αστυνομία ότι οι διαδηλωτές θα αφήνονταν να περάσουν τη νύχτα στα πέριξ της βουλής και να παραμείνουν ως τις 6 μ.μ. της 9ης Ιουλίου. Περίπου 20.000 κόσμος πέρασε τη νύχτα στον τόπο της διαμαρτυρίας.
Στο μεταξύ ΜΜΕ των Παπούα μετέδωσαν ότι συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις όπου οι διαδηλωτές επανέλαβαν τα αιτήματα που τέθηκαν στην πρωτεύουσα.
Οργανωτές κοινοτήτων σε όλη την Παπούα μετέδωσαν στα δίκτυά τους την κατάσταση σε διάφορες περιοχές. Στο Manokwari η αστυνομία βίαια εμπόδισε την συγκέντρωση και διέλυσε τους διαδηλωτές. Στο Merauke περισσότεροι από 1000 άτομα πορεύτηκαν προς την περιφερειακή βουλή για να παρουσιάσουν τα αιτήματά τους και διαδήλωσαν ενάντια στην αποτυχία της ειδικής αυτονομίας να προστατεύσει τους ιθαγενείς λαούς. Στην ορεινή πόλη Wamena μαγαζιά και επιχειρήσεις έκλεισαν και χιλιάδες διαδήλωσαν καταγγέλοντας την ειδική αυτονομία και καλώντας για οικονομική δικαιοσύνη και αυτάρκεια και πορεύτηκαν προς την περιφερειακή βουλή. Ο οργανωτής Yulianus Hisage δήλωσε ότι «απαιτούμε να αποκατασταθεί η κυριαρχία του λαού των Παπούα».

Πηγή φωτογραφιών: Free West Papua