Οι Γάλλοι ψαράδες ψηφίσαν υπέρ της συνέχειας των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, κάνοντας κατάληψη σε κάποια από τα λιμάνια της χώρας, μετά από την γνωστή αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε από ψαράδες που δραστηριοποιούνται στα κανάλια Calais, Dunkirk, Dieppe και Bologna, με αποτέλεσμα αρκετοί Άγγλοι ναυτικοί και τουρίστες να παραμείνουν εκεί. Νωρίτερα, η γαλλική κυβέρνηση είχε προσφέρει στους γάλλους αλιείς οικονομική βοήθεια για τα καύσιμα που καταλώνουν χωρίς κανένα αποτέλεσμα αφού οι ψαράδες υποστηρίζουν πως το οικονομικό πακέτο που πρόσφερε η κυβέρνηση δεν φτάνει για τα καύσιμα (marine diesel) που έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τους τελευταίους 6 μήνες.
Όταν η γαλλική κυβέρνηση έκανε την πρόταση περί οικονομικού πακέτου, ο πρόεδρος της γαλλικής επιτροπής αλιείας έδωσε εντολή στους ψαράδες να επιστρέψουν στα λιμάνια.
Ακολούθησαν συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών ενώ την ίδια ώρα υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ της γαλλικής αστυνομίας και διαδηλωτών έξω από το υπουργείο γεωργίας.
Την προηγούμενη Τρίτη τα γαλλικά ΜΑΤ (CRS) απώθησαν διαδηλωτές από της αποθήκες πετρελαίου της For-sur-mer, Lavera και στα διυλιστήρια της Τotal στη La med στα νότια, την ίδια μέρα συγκρούσεις διεξάγονταν μεταξύ της γαλλικής αστυνομίας και των ψαράδων που καίγανε λάστιχα στο λιμάνι της Lorient που βλέπει ατλαντικό ενώ εκατοντάδες διαδήλωναν στο Quimper (Brittany).
Επίσης και οι αγρότες έχουν αποκλείσει κάποιους πετρελαϊκούς σταθμούς κοντά στης πόλη της Dijon και Toulouse.
Οι Γάλλοι αλιείς διαδηλώνουν εδώ και εβδομάδες μαζί με Ιταλούς και Βέλγους συνάδελφους τους ενώ τους ακολουθούν και οι αγρότες, αποκλείοντας αποθήκες πετρελαίου με τα τρακτέρ τους.
Μετά από συνομιλίες με τους εκπρόσωπους των βιομηχάνων ο υπουργός γεωργίας Μichel Barnier είπε ότι: «ένα τριετές πλάνο που είχε ήδη ανακοινωθεί τώρα θα δρομολογηθεί επιλέξαμε να απαντήσουμε στο άγχος που έχει εκφραστεί με το να επεκτείνουμε το χρονικό όριο και να συγκεντρωθούμε πάνω σε αυτό το τριετές πλάνο».
«Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με την ανακοίνωση αυτή», λέει ο Frederic Mateo συνδικαλιστικός εκπρόσωπος από την Marseille.
Kαι όλα αυτά ενώ ολόκληρη η Γαλλία ετοιμάζεται για μια μεγάλη πανεθνική απεργία.
Φαίνεται πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν όχι μόνο στην Γαλλία αλλά παντού στην Ευρώπη, εφόσον, οι κυβερνήσεις ευνοούν κανονικά τις εταιρίες και τις βιομηχανίες οι οποίες έχουν αυξήσει τα κέρδη τους τα τελευταία χρόνια ενώ το κόστος αυξάνεται και ο κόσμος αρχίζει και καταλαβαίνει την ακρίβεια στην τσέπη του. Αυτό το βλέπουμε εξάλλου ήδη στην Ασία, Αφρική, και νότια Αμερική, με σκηνές πείνας και ανθρώπους να μαζεύονται σε μεγάλες ουρές με κουπόνια στα χέρια τους ή με σκηνές βίας και βανδαλισμών.
Λούης Βαλέντσια.