Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

1 Φεβ 2008

Στη Βολιβία η κατάσταση είναι ανησυχητική…

Στις 9/12/2007, μετά από ενάμιση σχεδόν χρόνο, η Συντακτική Συνέλευση κατόρθωσε να ψηφίσει το νέο σύνταγμα της χώρας. Εγκρίθηκε το 99,8% των προτάσεων με ποσοστό πάνω από τα 2/3 των αντιπροσώπων και από τα εννέα διαμερίσματα της χώρας ενώ στην τελική ψηφοφορία συμμετείχαν 10 από τους 16 πολιτικούς σχηματισμούς. Η οριστική έγκριση ή απόρριψη του νέου συντάγματος θα ληφθεί σε δημοψήφισμα το οποίο πρέπει να πραγματοποιηθεί σε διάστημα 60 έως 180 ημερών. Με βάση το νέο σύνταγμα προβλέπεται επίσης η προκήρυξη εκλογών για πρόεδρο και αντιπρόεδρο της χώρας εντός 180 ημερών από την έγκρισή του. Όλα καλά λοιπόν; Κάθε άλλο…
Η κατάσταση στη χώρα παρουσιάζει αρκετά ανησυχητικά χαρακτηριστικά.
Όλο το προηγούμενο διάστημα η αντιπολίτευση προσπάθησε με κάθε μέσον να κωλυσιεργήσει έως να σαμποτάρει ανοιχτά τις διαδικασίες της Συντακτικής Συνέλευσης και να πυροδοτήσει κλίμα έντονης κοινωνικής πόλωσης κατεβάζοντας στους δρόμους χιλιάδες οπαδούς της. Εξ άλλου, τον Νοέμβριο, οι έντονες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και κοινωνικών οργανώσεων που αντιτίθενται στα ανατρεπτικά σχέδιά της, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα 3 νεκρούς και περίπου 300 τραυματίες, οδήγησαν την κυβέρνηση σε αλλαγή έδρας της Συντακτικής Συνέλευσης. Από το Σούκρε μεταφέρθηκε εκτάκτως στο Ορούρο, όπου μεταλλωρύχοι, κοκαλέρος και ιθαγενείς από άλλες περιοχές της χώρας, ανέλαβαν να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή της. Είναι σχεδόν καθημερινό πια φαινόμενο οι ανοιχτές προκλήσεις εξτρεμιστικών φασιστικών και ρατσιστικών ομάδων νέων, ιδιαίτερα στο Σούκρε και τη Σάντα Κρουζ. Παρατηρείται αύξηση των περιστατικών βομβιστικών εκρήξεων σε σπίτια η δημόσια κτίρια σε διάφορα μέρη της χώρας -η κυβέρνηση πρόσφατα κατήγγειλε οργανωμένο «τρομοκρατικό» σχέδιο- με αποκορύφωμα την έκρηξη στα γραφεία της COB (Κεντρική Εργατική Ομοσπονδία) στη Λα Παζ στις 24/12. Οι διάφοροι δεξιοί κυβερνήτες των περιοχών του Ανατολικού Τόξου, που ζητούν ανεξαρτησία, δεν σταματούν να καλούν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε πραξικόπημα, ενώ ως αντίδραση στην ψήφιση του νέου συντάγματος, τέσσερις περιοχές κήρυξαν ντε φάκτο την αυτονομία τους. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία πυροδότησης ρατσιστικού μίσους και… υπεράσπισης της δημοκρατίας! Αρχές του νέου χρόνου καταγγέλθηκε τεχνιτή έλλειψη τροφίμων και άνοδος του πληθωρισμού, προϊόν οικονομικού πολέμου της επιχειρηματικής ολιγαρχίας. Ο Έβο Μοράλες, ο οποίος κατήγγειλε ότι «τις συνομωσίες κατά της κυβέρνησης καθοδηγεί η πρεσβεία των ΗΠΑ», δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει αποσχιστικές κινήσεις, καλεί την αντιπολίτευση σε αποφυγή πράξεων βίας και διάλογο και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο μιας νέας κοινωνικής εξέγερσης, όπως στο Ελ Άλτο το 2003, ιδιαίτερα στην Σάντα Κρουζ.
Η δεξιά επέλεξε την κοινωνική σύγκρουση, στους δρόμους, και εκεί φαίνεται ότι θα είναι το βασικό πεδίο που θα κριθεί το αν θα μπει φρένο στα σχέδιά της.