Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

1 Φεβ 2008

ΗΠΑ: περισσότεροι από επτά εκατομμύρια πολίτες στις φυλακές ή υπό περιοριστικούς όρους

Το νούμερο αποτελεί ρεκόρ όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2006 που πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης, ένας σε κάθε 31 ενηλίκους βρίσκεται υπό την επιτήρηση των δικαστικών αρχών. Τα στοιχεία αντανακλούν τις βαθιές ρατσιστικές ανισότητες του σωφρονιστικού συστήματος ενός κράτους, όπου ο δείκτης φυλάκισης μαύρων είναι αναλογικά 10 φορές υψηλότερος από των λευκών, ενώ των λατίνων, είναι περίπου τριπλάσιος των λευκών.
Παρά το ότι οι μαύροι ή αφροαμερικανοί αποτελούν μειοψηφία (13,44%) στο σύνολο του πληθυσμού, αποτελούν το 38% των κρατουμένων. Ακολουθούν οι λευκοί με 34% και οι λατίνοι (14,78% του πληθυσμού) με 21%.
Το 2006 ο δείκτης αύξησης του πληθυσμού των φυλακών, ο υψηλότερος μέχρι σήμερα, άγγιξε το 2,8% ενώ οι ομοσπονδιακές φυλακές λειτουργούν με πληρότητα που ξεπερνά κατά 37% τη χωρητικότητά τους.
Σε 30.000 περίπου ανέρχονται οι αλλοδαποί κρατούμενοι υπό την αρμοδιότητα των μεταναστευτικών αρχών. Το 2006 παρατηρήθηκε δραματική αύξησή τους (41%) σε σχέση με το 2005, με την Πολιτεία του Νιού Μέξικο να παρουσιάζει διπλάσιο αριθμό συλληφθέντων και την Πολιτεία του Τέξας να καταγράφει αύξηση 76% των συλληφθέντων μεταναστών που κυρίως προέρχονται από Μεξικό, Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα και Ονδούρα.