Στις 19 Δεκέμβρη 2007 αντιπροσωπεία των ιθαγενών Λακότα Σιού ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον για να παραδώσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ την απόφαση στην οποία κατέληξε μια πολύχρονη διαδικασία εσωτερικών συζητήσεων στις διάφορες κοινότητες των Λακότα.
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τους ιθαγενείς Λακότα. Η αποικιοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε στο τέλος της!» δήλωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι R. Means, D. Martin Sr. και G. Rowland, αγωνιστές που είχαν πάρει μέρος στα γεγονότα του Wounded Knee το 1973. «… Οι πρόγονοί μας με καλή πίστη προχώρησαν στην υπογραφή των συμφωνιών του 1851 και 1868 ανάμεσα στο Έθνος των Ιθαγενών Λακότα Σιού και την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κυβέρνηση ποτέ δεν τίμησε την υπογραφή της. Σήμερα δηλώνουμε την άμεση και μη αναστρέψιμη αποδέσμευσή μας από τις παραπάνω Συμφωνίες και την απόφασή μας να κηρύξουμε καθεστώς ανεξάρτητου έθνους… Για να σταματήσουμε την συνεχιζόμενη υφαρπαγή των πόρων μας -των ανθρώπων, της γης, του νερού, των παιδιών μας- δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στο μέλλον. Δεν είναι πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διεκδικούμε, απλώς, το δικαίωμα του λαού μας στη ζωή…».
Οι αντιπρόσωποι των Λακότα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να γίνουν δεκτοί στην κοινότητα εθνών του ΟΗΕ, επισκέφθηκαν διπλωματικές αρχές διαφόρων χωρών και όπως ανέφεραν, ο ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την περίπτωση των Λακότα ενώ η Βενεζουέλα δέχτηκε την αντιπροσωπεία με σεβασμό και αλληλεγγύη.
«Το ζήτημα της εκπαίδευσης, δικαιοσύνης και ενέργειας, αποτελούν προτεραιότητες για το νέο μας έθνος. Η εκπαίδευση είναι καθοριστικός παράγοντας για να προστατεύσουμε τη γλώσσα, την κουλτούρα και την κυριαρχία μας ενώ η ενεργειακή ανεξαρτησία με τη χρήση ηλιακής, αιολικής, γεωθερμικής και βιολογικής ενέργειας μας δίνει τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας και το δικαίωμα του λαού μας σε ηλεκτρισμό και θέρμανση».
Η εδαφική περιοχή των Λακότα Σιού εκτείνεται σε πέντε Πολιτείες -Βόρεια και Νότια Ντακότα, Νεμπράσκα, Ουαϊόμινγκ και Μοντάνα - ενώ η απόφασή τους προκάλεσε μεγάλη ανησυχία καθώς, εκτός των άλλων, σημαντικές εκτάσεις έχουν καταπατηθεί για διάφορες δραστηριότητες. Οι ρεζέρβες των Λακότα είναι από τις φτωχότερες περιοχές των ΗΠΑ, αποτέλεσμα ανεκπλήρωτων συμφωνιών και απαρτχάιντ πολιτικών. Παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε ολόκληρη τη χώρα ενώ το προσδόκιμο ζωής των ανδρών είναι ένα από τα χαμηλότερα σε παγκόσμιο επίπεδο, μόλις 44 έτη. Η παιδική θνησιμότητα είναι πέντε φορές υψηλότερη από άλλες περιοχές των ΗΠΑ και το ποσοστό των αυτοκτονιών υψηλότερο κατά 150%. Το 97% των Λακότα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 85%.
(ηλεκτρονική σελίδα των Λακότα Σιού: http://www.republicoflakotah.com)