Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

1 Φεβ 2008

Σύνοδος των Λαών του Νότου: ΟΧΙ στο Σύμφωνο MERCOSUR – ΙΣΡΑΗΛ

Στο πλαίσιο της Συνόδου Αρχηγών Κρατών χωρών του Mercosur (Κοινή Αγορά Νότιου Κώνου - Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη) που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ουρουγουάη, υπογράφηκε Σύμφωνο Ελεύθερου Εμπορίου Mercosur - Ισραήλ, μετά από διετείς διαπραγματεύσεις.
Πρόκειται για το πρώτο παρόμοιο σύμφωνο, από τη σύσταση του Merscosur το 1991, που υπογράφεται με μια χώρα εκτός Λατινικής Αμερικής. Προβλέπεται ότι θα επιτρέψει τον διπλασιασμό των εμπορικών σχέσεων οι οποίες το 2006 ανήλθαν στα 1.100 εκατ. δολάρια. Τα κύρια προϊόντα εξαγωγής προς το Ισραήλ είναι κυρίως δημητριακά ενώ το Ισραήλ προμηθεύει τις αγορές με φυτοφάρμακα, software και τεχνολογικά προϊόντα. Το 70% των εμπορικών σχέσεων Merosur – Ισραήλ, διεξάγεται με τη Βραζιλία.
Τις μέρες της επίσημης Συνόδου, κινήματα και οργανώσεις των χωρών του Mercosur πραγματοποίησαν στο Μοντεβιδέο τη Σύνοδο των Λαών του Νότου. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, εκτός από την κριτική στις κοινωνικο – οικονομικές συνέπειες, καταγγέλλουν ότι το Σύμφωνο Ελεύθερου Εμπορίου με το Ισραήλ ανοίγει μια νέα φάση πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης και θυμίζουν ότι το Ισραήλ επιβάλλει στρατιωτική κατοχή σε παλαιστινιακά εδάφη, χτίζει το Τείχος του Απαρτχάιντ, δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή και αποτελεί έναν από τους κυριότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην στρατηγική του πολέμου και της στρατιωτικοποίησης. Καλούν τις κοινωνικές οργανώσεις των αντίστοιχων χωρών να κινητοποιηθούν και, όπως κατάφεραν να φρενάρουν την υπογραφή της ALCA, να αποτρέψουν την έγκριση του Συμφώνου με το Ισραήλ από τα κοινοβούλια των χωρών του Mercosur.