Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους γυναικείες οργανώσεις της Νικαράγουα, η 13/11/07 θα μείνει στην ιστορία ως μια θλιβερή μέρα. Οι αποφάσεις του κοινοβουλίου θα οδηγήσουν σε πλήρη ελευθερία τον πρώην πρόεδρο Αλεμάν ενώ καταδικάζουν χιλιάδες γυναίκες σε θάνατο… Ήταν η τελευταία μέρα συζήτησης του νέου Ποινικού Κώδικα ο οποίος προβλέπει πια την πλήρη ποινικοποίηση των εκτρώσεων. Λίγες μέρες νωρίτερα φαινόταν να δημιουργείται μια σύγκλιση για να εξαιρεθεί η περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Ανατράπηκε με πρωτοβουλία του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FSLN, Έντουιν Κάστρο, φανατικού υποστηρικτή της ποινικοποίησης. Λίγες ώρες αργότερα, εγκρίθηκαν ειδικές διατάξεις εφαρμογής του νέου Κώδικα που φωτογραφίζουν την περίπτωση του πρώην προέδρου Αλεμάν (1997-2002), ο οποίος καταδικάστηκε σε 20ετή φυλάκιση για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και παράνομο πλουτισμό που, ήδη, μετά από σκανδαλώδη απόφαση ειδικού δικαστή, χαίρει συνθηκών «κράτησης» που του επιτρέπουν συμβίωση με την οικογένειά του και ελευθερία κίνησης στην πόλη της Μανάγκουα. Εκτιμούν ότι, τους προσεχείς μήνες, ο Αλεμάν θα απολαμβάνει πλήρη ελευθερία ενώ οι ζωές των γυναικών θα θυσιάζονται στον βωμό του πολιτικού οπορτουνισμού. Για να εκπληρωθούν, ίσως, προεκλογικές συμφωνίες με τον αρχιεπίσκοπο Ομπάντο και την εκκλησιαστική ιεραρχία…
Ωστόσο, καθώς το ζήτημα των εκτρώσεων βρίσκεται ανάμεσα στις προτεραιότητες του πάπα Βενέδικτου ΧVΙ, επανέρχεται στο προσκήνιο και άλλων χωρών.
Στο Μεξικό, αρχές του νέου χρόνου, αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο θα εξετάσει την προσφυγή για αντισυνταγματικότητα που υπέβαλλαν η Γενική Εισαγγελία και η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενάντια στον νόμο για την αποποινικοποίηση των εκτρώσεων που ψηφίστηκε στην Πόλη του Μεξικού (DC).
Στη Βραζιλία ισχύει η απαγόρευση των εκτρώσεων με εξαίρεση την περίπτωση βιασμού. Η ποινικοποίηση επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς στο περιφερειακό διαμέρισμα της πρωτεύουσας Μπραζίλια, συζητιέται νέο σχέδιο νόμου το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, απαγορεύει την έκτρωση ακόμα και στην παραπάνω περίπτωση, θεσπίζοντας, απλώς, διατροφή για τα παιδιά που γεννιούνται ως προϊόν πράξης βίας. Εάν ο νόμος ψηφιστεί, η έκτρωση θα θεωρείται πλέον «απεχθές έγκλημα». Όπως καταγγέλλουν γυναικείες οργανώσεις, «το σχέδιο βιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια της γυναίκας και την μετατρέπει σε ένα απλό μέσον μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας, αγνοώντας πλήρως την αυτονομία και τη θέλησή της».